Saturday, 6 August 2011

Semangat yang hilang

Dua minggu lepas aku bermenung sendiri, entah mengapa otakku tidak mampu lagi untuk memuntahkan idea. Seolah-olah segala penulisan tesisku dangkal, puas aku membaca dan meneliti. Tapi aku seolah-olah kereta yang kehabisan minyak. Dalam keadaan memaksa diri, aku menyelusuri perpustakaan Universiti Malaya untuk mendapatkan maklumat penulisanku, tapi masih terasa dangkal, selama dua minggu juga aku bertungkus-lumus memerah otak dan tenaga menatap jurnal2 antarabangsa di database. Pun masih lagi kaku. Apa yang terjadi padaku sekarang, sedangkan chapterku tinggal 80% untuk kusiapkan.

Badan terasa panas membahang, apa yang kumakan semuanya dimuntahkan balik, sehinggakan suatu hari badan tidak boleh menerima apa2 makanan lagi, kerana setiap setengah jam aku pasti akan muntah. Tali perutku rasa macam mahu putus. Kepalaku sakit hanya Allah sahaja yang tahu. badanku menjadi tidak menentu sehingga waktu itu aku merasakan seolah-olah malaikat maut akan datang menjemputku. Aku sungguh tidak berdaya. Mengapakan terjadi begini? Akhirnya aku mengajak sahabatku Nadia menghantar aku ke Klinik berdekatan dan diberikan suntikan untuk memberhentikan aku daripada terus muntah. Dr menulis surat, menasihati aku admitted di hospital sebab badan kehilangan banyak air.

Perasaan tertekan dan berkecamuk makin menghimpit tangkai hati. kerja yang perlu kusiapkan tidak berdaya untuk diteruskan. Janjiku pada supervisor untuk menyiapkan tugasanku secepat yang mungkin tertangguh. Aku buntu. apa yang aku perlukan sebenarnya?Pagi itu dalam keadaan yang masih lemah aku bertemu dengan kawan baikku di office. Padanya kuceritakan masalahku.

"U stress, over stress.." Sahabatku Dr Mandy pakar dalam Psikologi mengungkapkan kata.
Dahiku berkerut seketika. Dalam hatiku seolah-olah tidak percaya yang aku dilanda stress. " U berhenti Study sekejap. buat apa yang u suka. please.. don't push yourself, your body told u something.. Jaga kesihatan you". Selanjutnya sahabatku seperti biasa melanjutkan leterannya dan aku seperti biasa sanggup menadah telinga dan mendengar setiap inci yang diperkatakan. Walaupun dia bukan seagama dan sebangsa denganku, tapi dialah satu-satunya kawanku di ofic yang senang diajak berbincang. Sudah hampir 10 tahun kami berkawan. Segala cerita suka dan duka kami kongsi bersama.

Akhirnya aku nekad untuk berhenti seketika. Aku meminjam dua novel motivasi dari sahabatku Nadia sepanjang tempoh rehat ini. Dan alhamdulillah juga sahabatku Nur Salina binti Abdullah sudi menemaniku dan membelanjaku untuk rawatan SPA sebelum ramadhan bermula.Alhamdulillah aku bersyukur kepada Allah, dalam keadaanku yang begitu tidak menentu masih ada kawan2 yang datang menyandangkan bahu untuk aku menumpang daripada rebah tersungkur. Selain itu syukur juga kupanjatkan kepada Allah kerana di kelilingi suami yang sangat memahami, anak-anak yang baik dan juga anak-anak didiku yang sangat prihatin padaku.

Malam ini aku selesai membaca kedua-dua novel tersebut yang kumulakan dari Jumaat lepas. Alhamdulillah Syukur, sedikit sebanyak novel motivasi ini telah memberikan aku kekuatan untuk terus bangkit dan berjuang. Aku tak akan mengalah pada keadaan. Aku mesti berusaha untuk menyempurnakan research PHDku walau dalam keadaan apa sekalipun.. Terima Kasih Sahabatku Nadia. kerana meminjamkan buku yang penuh makna buatku..

No comments: